ARBETSGÅNG, BESKRIVNING AV SEARCH- OCH URVALSPROCESSEN
1. Verksamhetsanalys
Syftet med denna analys är att få god insikt i verksamhetens mål, arbetsuppgifter, resurser och ledning. Organisationens funktioner, sammansättning, kvalitet och förändringsbehov belyses.
Denna analys genomföres i huvudsak genom intervjuer med nyckelpersoner (styrelse, ledning och representanter ur organisationen) samt studier av skriftligt material.
2. Profil & Befattningsbeskrivning
Med verksamhetsanalysen som grund definieras specifika arbetsuppgifter och de avgörande insatser befattningarna kräver. Detta leder fram till en profil som omfattar såväl kunskaper och erfarenheter som personlighet hos önskad kandidat. Denna profil sammanfattas punktvis i skriftlig form och stäms av med uppdragsgivaren.
3. Sökning
För att identifiera och komma i kontakt med lämpliga kandidater genomförs egen sökning. Detta innebär att ta en personlig kontakt med personer som utifrån överenskommen profil har kunskaps- och erfarenhetsmässigt lämplig bakgrund.
4. Genomförande av erfarenhetsintervjuer
Dessa intervjuer innehåller dels en informationsdel om organisationen och den aktuella befattningen, och dels en del där kunskap och erfarenhet bedöms samt motivationen klarläggs.
Syftet med erfarenhetsintervjuerna är att nå fram till en slutgrupp om 3-5 personer. Dessa intervjuer kan också genomföras i samverkan med uppdragsgivaren, allt efter önskemål. Om så sker, inhämtas först kandidatens medgivande att dennes namn och handlingar även delges uppdragsgivaren.
5. Fördjupad personbedömning med psykologisk prövning
Syftet med den fördjupade bedömningen är att tillsammans med den enskilde sökande tydliggöra lämpligheten inför uppgiften vad avser grundläggande personlighet, förhållningssätt, motivation och i förekommande fall ledarpersonlighet.
Den skriftliga delen omfattar erfarenhetsbeskrivningar, personlighetsinventorium, tidsbundna problemlösningsuppgifter samt motivations- och intressebeskrivningar.
Intervjun avslutas med att individen ges en sammanfattning av vår utvärdering.
Personlighetsbedömningen sammanfattas i en skattning av lämplighet gentemot kravprofilen.
6. Referenser
Referenser tas på de personer där såväl erfarenhet som personlighet svarar mot ställda krav.
7. Övrig information
Önskar uppdragsgivaren personlig upplysning på slutkandidaten avseende privatekonomi, körkortsinnehav etc, genomföres detta på begäran och mot separat debitering.
8. Avrapportering
Avrapportering sker i muntlig form till en sluten krets (berörda beslutsfattare) där hänsyn tas till de sökandes integritet. Uppdragsgivaren erhåller ett beslutsunderlag, som är tydligt kopplat till kravspecifikationen.
9. Slutförhandlingar
Om så önskas medverkar vi som neutral part i beslutsdiskussion vid val av slutkandidat samt i anställningsförhandlingarna med slutkandidat. Detta för att försäkra sig om att man når slutmålet.
10. Implementering
VPA AB medverkar med utvecklingskonsulter som genomför 2 dagars ledningsgrupps/teamutveckling som är anpassat för att implementera ny deltagare i gruppen. Denna tjänst skall användas inom 3 månader från tillsättningen annars uteblir implementeringsdelen.
11. Uppföljning
Denna genomföres efter 3-6 månader. Syftet är att dels ge den anställde en möjlighet till samtal om sin egen situation och utveckling och dels ge arbetsgivaren/närmaste chef en avstämning på den prognos som gjorts.
|